اگر بخواهیم به زبان ساده این مطلب را عنوان کنیم، عصب کشی به فرایندی گفته میشود که در آن عصبهای موجود در ریشه از جا در آورده میشوند. زمانی که عصبی وجود نداشته باشد، دردی هم نخواهد بود.زمانی که ریشه دندان عفونی شود و یا آسیب ببیند، باید پایانههای عصبی دندان عفونت کرده بیرون کشیده شوند. همچنین در مواقعی که پوسیدگی دندان به قدری میشود که دیگر از عصب محافظت نمیکند، باید عصب را بیرون کشید و فرایند عصب کشی یا root canal را انجام داد.
مراحل عصب کشی دندان عفونی
عصب کشی دندان عفونی به صورت زیر انجام میشود:
- دندانپزشک ابتدا به کمک مواد بیحس کننده لثه اطراف دندان مورد نظر را بیحس میکند.
- در مرحله دوم، تمام پوسیدگیها از روی دندان برداشته میشوند. اگر در پالپ دندان عفونت و پوسیدگی وجود داشته باشد، به کمک تجهیزات دندانپزشکی حذف میشود. پس از انجام این مرحله، عفونت داخل دندان و تمام مواد میکروبی درون آن از بین میروند.
- در مرحله سوم محل ضد عفونی میشود.
- به کمک فایلهای دستی کانال ریشه باز شده و ریشه دندان به طور کامل تخیله میشود. دندانپزشک برای اطمینان بیشتر ممکن است پس از این مرحله از دندان آسیب دیده عکسبرداری کند.
- پس از اینکه دندانپزشک از تخلیه کامل عصب دندان مطمئن شد، فضای داخلی دندان و ریشه آن با مواد پرکننده پر میشود.
- در مرحله آخر عصب کشی دندان عفونی، دندان به کمک مواد آمالگام یا کامپوزیت روکش میشود.
چرا عصب کشی انتخاب خوبی است؟
امروزه در دندانپزشکی تلاش برای این هدف است که دندان خود شما حفظ شود و نیازی به جایگزینی دندان ازدسترفته نباشد. شاید در گذشته با کوچکترین مشکل و دردی، به کشیدن دندان عفونی فکر میکردند. اما امروزه دیگر چنین نیست.اولین کاری که انجام میشود این است که دندان خود فرد حفظ شود و برایش عملکرد داشته باشد. عصب کشی معمولاً در مقابل کشیدن دندان پیشنهاد میشود؛ بنابراین اگر عصب کشی امکانپذیر باشد، انتخاب فوقالعادهای است برای اینکه کار پیش رود.
معمولاً کسانی که عصب کشی دندان انجام میدهند، میتوانند با قرار دادن روکش دندان به روی آن، برای سالها از دندان خود استفاده کنند. همچنین کشیدن دندان مشکلاتی ایجاد میکند که از میان آنها میتوان به ضعیف شدن استخوان دندان و تحلیل رفتن لثه اشاره کرد؛ بنابراین اگر بتوان با عصب کشی دندان عفونی را حفظ کرد، چرا که نه؟
در مواردی نمیتوان از عصب کشی استفاده کرد و دندان حتماً باید کشیده شود. مثلاً در مواردی که دندان لق شده باشد یا بیش از اندازه آسیب دیده باشد، دیگر نمیتوان دندان را حفظ کرد و باید آن را کشید. پس عصب کشی انتخاب خوبی در این موارد نیست و نمیتواند باشد.
در عصب کشی چه اتفاقی میافتد؟
شاید در گذشته با شنیدن نام عصب کشی میترسیدید و استرس میگرفتید که قرار است با فرایندی دردناک و زمانبر مواجه شوید. اما دیگر چنین نیست. با پیشرفت دندانپزشکی و روی کار آمدن ابزار و وسایلی که فرایندها را سرعت میبخشند، میتوان اطمینان داشت که عصب کشی، با راحتی بیشتری انجام میشود، زمان کمتری نیاز دارد و درد کمتری خواهید کشید.
برای عصب کشی، ابتدا بیحسی موضعی به دندان و لثههای شما داده میشود و سپس طی یک فرایند نسبتاً کوتاه، عصبها از کانالهای خود بیرون کشیده میشوند. شاید در مدتی که عصب کشی بر روی دندانهای شما انجام میشود، در چند ثانیه اول احساس درد و ناراحتی کنید.
بعد از آن آسوده خواهید بود و دندان شما به طور کامل عصب کشی میشود. همچنین ممکن است طی انجام عصب کشی، چندین بار از دندان و ریشههای شما عکسبرداری انجام شود تا مطمئن شوند که عصبی باقی نمانده است.
اگر شما از آن دسته از افراد هستید که به دلیل ترس از دندانپزشکی برای درمان دندانهای خود اقدام نمیکنید، در یکی از روشهای دندانپزشکی به نام سدیشن شما آرام رو راحت روی یونیت دنداپزشک دراز میکشید و بدن احسای ناراحتی فرایندهای درمانی بر روی دندانهای شما انجام میشود. پیشنهاد میکنیم با سدیشن و انواع آن از نظر شدت در دندانپزشکی آشنا شوید.
منبع: عصب کشی دندان عفونی
نوشته: دکتر محمد نیکزاد دندانپزشک متخصص