ورم پا یکی از مشکلات شایع در دوران سالمندی است. ورم پا ممکن است نشانۀ بیماری خاصی مانند نارسایی قلبی باشد یا فقط در اثر کمتحرکی و نشستن طولانیمدت ایجاد شد.
آگاهی خانوادهها از علل و علائم ورم پا در مراقبت از سالمندان مؤثر خواهد بود. در این نوشته، راههای پیشگیری از ورم پا و مهار آن در سالمندان توضیح داده میشود تا در مسیر سلامت سالمندان عزیز قدمی برداشته شود. مطالعۀ این متن کوتاه به همۀ سالمندان و کسانی که از سالمندی در منزل مراقبت میکنند، توصیه میشود.
علت ورم پا در سالمندان
ورم پا در افراد مسن دلایل گوناگونی دارد که سه دلیل شایع آن عبارت است از:
۱. کمشدن فعالیتهای روزانه و نشستنهای طولانیمدت
۲. ابتلا به بیماری، خصوصاً بیماریهای قلبی، کلیوی، کبدی یا کمکاری تیروئید
۳. مصرف داروهای مختلف، بهخصوص داروهای مسکن
درمان خانگی ورم پا در سالمندان
باید مصرف انواع مواد غذایی حاوی ویتامین ها، مواد معدنی و آنتیاکسیدان ها را افزایش داد.
- سبزیجات برگدار
- مارچوبه
- کدوتنبل
- آناناس
- لوبیاسبز
- انگور
- سیر
- چغندر
- پیاز
از این دسته از مواد غذایی است. بهعلاوه، بهجای استفاده از نمک، باید از دیگر چاشنیهای بدون سدیم، مانند گیاهان معطر و مرکبات، برای طعمدارکردن غذا استفاده کرد.
داشتن فعالیت و تحرک روزانۀ مکرر بسیار مهم است. البته پیش از شروع هرگونه فعالیت ورزشی، سالمند یا خانوادۀ او حتماً باید با پزشک معالج مشورت کنند. همچنین سالمند باید از نشستن طولانیمدت بهشدت بپرهیزد.
پوشیدن جوراب طبی مناسب نیز از راهکارهای بسیار ساده است که سالمندان باید با تجویز پزشک از آن استفاده کنند. نحوه پوشیدن جوراب واریس را در ویدئو ببینید و با روشهای نگهداری از جورا واریس آشنا شوید.
برای تأمین آب کافی بدن، لازم است افراد همیشه و به مقدار کافی آب بنوشند. اما اگر فردی به ورم مبتلاست، مصرف آب زیاد، شدت بیماری را افزایش میدهد. افراد مبتلا به ورم، برای مصرف مایعات باید از پزشک معالج کمک بگیرند.
ماساژ ملایمی که از انگشتان شروع شده و رو به بالا و بهسمت ساق و ران ادامه یابد، باعث کاهش ورم میگردد. پیش از شروع ماساژدرمانی، حتماً باید با پزشک مشورت شود.
توصیه میشود که فرد بیمار، در طول روز، بهمدت نیمساعت پای خود را از سطح بدن بالاتر قرار دهد.
منبع: علت ورم پا در سالمندان
نوشته: دکتر مهرداد اقدسی متخصص درمان واریس