زخم واریس به نام زخم استاز یا زخم وریدی هم شناخته میشوند. باوجودآنکه وقوع زخم بهندرت پیش میآید ولی هزینههای سنگینی را برای جامعه و فرد به دنبال دارد و کیفیت زندگی بیمار را دچار چالش میکند.درمان زخم واریسروند درمان نیاز به صبر و حوصله دارد و در مجموع شامل بر انجام اقدامات اولیه بهمنظور بهبود گردش خون جهت تسهیل روند بستن زخم، پاکسازی زخم، درمان واریس و حتی اقدامات جراحی در موارد لزوم است.
درمان فشاری
کمکردن ورم از اولین اقدامات در درمان زخم واریس است به این منظور از روش درمان فشاری استفاده میشود. درمان فشاری شامل بر بانداژ مناسب در مراحل اولیه، جوراب واریس و استفاده از پمپهای بادی برای بیماران بستری است. درمان فشاری علاوه بر کاهش ورم با بهبود برگشت خون به سمت قلب، درد را کم میکند و روند بهبودی زخم را سرعت میبخشد.
معمولاً در مراحل حاد و اولیه توصیه به استفاده از بانداژ فشاری چندلایه و یا جوراب فشار کلاس ۲ میشود. برای انجام صحیح بانداژ و کمک به بهبود جریان خون نیاز به راهنمایی و آموزش توسط کارشناس یا پزشک زخم وجود دارد.
جمله معروفی هست که میگوید:
جوراب واریس
دارویی است که میپوشیم. این جوراب استاندارد فشار مشخصی را از ناحیه مچ پا تا بالای کشاله ران وارد میکند.
بالا نگه داشتن پاها قراردادن بالش زیر پا در حالت استراحت بهنحویکه پاها بالاتر از سطح قلب قرار گیرد به بیماران توصیه میشود. این کار با کمکردن ورم در پاها به بهبود هر چه سریعتر زخم کمک میکند. توصیه میشود پاها ۳ تا ۴ بار در روز و هر بار ۳۰ دقیقه بالا قرار گیرند.
پانسمان
معمولاً پانسمان زیر پوشش فشاری اعم از بانداژ یا جوراب واریس اعمال میشود. تا مانع از چسبیدن جوراب به زخم و ایجاد حس ناخوشایند شود.
درمان جراحی زخم واریس
در زخمهایی که مزمن میشوند گاهی نیاز به اقدامات مداخلهای مثل دبریدمان زخم پیش میآید. در فرایند دبرید بافتهای نکروزه یا همان مرده برداشته میشود. این کار با روشهای مکانیکی یا لارو درمانی و یا درمان آنزیمی انجام میگیرد.
در واقع آنچه میتواند باعث شود که زخم مجدد عود نکند برطرف کردن علت اصلی بروز نارسایی وریدی و در نهایت ایجاد زخم است. به همین منظور انجام اقداماتی همچون درمان لیزری واریس پا یا درمان واریس با روش رادیوفرکوئنسی که برای رفع واریس ورید سافن بکارمیروند، برطرف کردن انسداد یا تنگی وریدی با استنت وریدی در ورید ایلیاک و برداشت رگهای نارسا با فلبکتومی یا اسکلروتراپی همگی در بسته شدن موثر زخم مفید هستند.
لیزردرمانی واریس و دیگر روشهای درمان واریس نهتنها طول دوره بهبود زخم را کم میکنند بلکه احتمال بروز مجدد زخم را بیش از ۵۰% درصد کاهش میدهند.
منبع: علائم و درمان زخم واریس
نوشته: دکتر مهرداد اقدسی متخصص واریس