هر فرد از داشتن لبخندی زیبا اعتمادبهنفس میگیرد و میتواند عملکرد بهتری در اجتماع داشته باشد. اگر دندانهای ما زیبا نبود چه؟ چه اقداماتی برای رفع مشکلات زیبایی دندان میتوانیم انجام دهیم؟
دندان پزشکی زیبایی راههای بسیاری پیش روی مراجعهکنندگان قرار میدهد که با پیشرفت تکنولوژیها و بالاتر رفتن اثربخشی روشها، کمتر کسی بدون راه حلی برای رفع مشکلات ظاهری دندانهایش خواهد زیست!
یکی از روشهایی که دندانپزشکی زیبایی به متقاضیان داشتن لبخند زیبا ارائه میکند، روکشهای دندانی هستند.
چه زمانی به روکش دندان نیاز است؟
در شرایط زیر میتوان از روکش دندان استفاده کرد:
- برای تقویت یک دندان ضعیف و همچنین محافظت از آن میتوان از روکش دندان استفاده کرد.
روکش دندان، از دندانهایی که ضعیف شدهاند در برابر پوسیدن و شکستن محافظت میکند و همچنین بخشهای یک دندان ترکخورده را کنار هم نگه میدارد.
- در مواردی مثل ترمیم دندان شکسته و یا دندانی که شدیداً آسیبدیده (مثلاً پوسیدگی عمیق دندان) میتوان از روکش برای بازگردانی عملکرد و زیبایی دندان استفاده کرد.
- در شرایطی که دندان یک پرشدگی بزرگ دارد و بخش کمی از دندان باقیمانده است میتوان از روکش برای پوشاندن آن استفاده کرد.
- یکی دیگر از موارد استفادهی روکشها، در هنگام نگه داری بریج در جای خود است.
- وقتی دندانها بدشکل هستند و یا تغییر رنگ شدید دادهاند، روکشها این مسائل را میپوشانند.
- روکش دندان بر روی ایمپلنت دندانی قرار میگیرد.
- در اصلاح طرح لبخند روکشها کاربرد بسزایی دارند.
روکشهای دندانی چه مشکلاتی ممکن است ایجاد کنند؟
حساسیت بعد از فرایند قالب گیری وجایگذاری روکش دندان ممکن اصلاً دندان شما برای مدت کوتاهی حساس بماند. اگر دندانی که روکش شده است عصب دارد، ممکن است نسبت به سرما و گرما اندکی حساستر باشید.
ممکن است دندانپزشک شما به شما توصیه کند از خمیردندان مناسب دندانهای حساس استفاده کنید. اگر درد و حساسیت دندان برای مدت طولانی ادامه پیدا کرد به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
پریدگی گوشههای روکش
اگر روکش شما از جنس تماماً پرسلن و یا pfm باشد، ممکن است دچار تراش خوردگی و خراش شود. اگر آسیب به روکش اندک باشد میتوان از اندکی رزین برای تصحیح آن استفاده کرد، درصورتیکه آسیب عمیق باشد، روکش باید جایگزین شود.
شل بودن روکش
گاهی چسب استفاده شده در زیر روکش از بین میرود و این مسئله نهتنها باعث شل شدن روکش میشود، بلکه به باکتریها و سایر میکروبها اجازه میدهد به زیر روکش رفته و در آنجا تکثیر شوند و ایجاد عفونت کنند. زمانی که روکش شل و یا لق میشود، به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
درصورتی که روکش دندان به هر دلیلی شل شد سریعاً به دندانپزشک مراجعه کنید و خودتان برای برداشتن روکش دندان لق اقدام نکنید. نحوه برداشتن روکش دندان توسط دنداپزشک با شیوههایی انجام میشود که آسیب کمتری به دندان زیر روکش وارد خواهد شد.
افتادن و جداشدن روکش
گاهی روکش به دلایل مختلف اعم از پوسیدگی دندان زیر روکش شدن و ازبینرفتن دندان زیر آن و یا ازبینرفتن چسب روکش ممکن است از روی دندان جدا شود. اگر روکش جدا شد، آن را تمیز کرده و همچنین دندان خود را نیز بشویید و به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
میتوانید تا زمانی که دکتر شما به شما وقت میدهد آن را با چسبهای موجود در داروخانهها که مخصوص اتصال موقتی روکش به دندان هستند، روکش را بر روی دندان خود نگه دارید. دندانپزشک شما تصمیم میگیرد که میتوان از روکش قبلی استفاده کرد و یا یک روکش جدید موردنیاز است.
دیدهشدن یک خط تیره در نزدیکی خط لثه بر روی روکش
اگر از روکش pfm استفاده میکنید، دیدن این خط طبیعی است. این خط تیره نمایانگر فلز به کار برده شده در زیر پرسلن است. اگر از نظر زیبایی با آن مشکل دارید، دندانپزشک شما آن را با روکش تماماً پرسلن و یا تماماً رزین عوض میکند.
برای آشنایی با انواع روکش دندان و مزایا و معایب هر کدان همچنین روند جایگذاری روکش دندان مقاله روکش دندان چیست؟ + انواع روکش دندان نوشته دکتر محمد نیکزاد جراح و دندانپزشک را مطالعه کنید.